Om Jeanette

En färgrik gallerist

Mötet med Rauschenbergs get i början av 60-talet blev avgörande för Jeanette Ölund. Efter det hade hon egentligen inget val i livet. Hon måste följa sin passion.

1983 öppnade Jeanette sitt galleri. Under de första åren hade hon förmånen att få visa grafik av bland andra James Rosenqvist, Sandro Chia, Palladino och Andy Warhol. Men hon ville också visa de unga. De som var i början av sina karriärer. Och redan från starten lyfte hon fram de kvinnliga konstnärerna.

Galleristen Jeanette Ölund och hennes konstnärer har utvecklats sida vid sida. När personkemin stämt har utställaren återkommit flera gånger till galleriet. Det har blivit många efterlängtade möten för publiken i Västsverige.

På konstmässorna i Stockholm och Köpenhamn har Jeanette haft möjlighet att visa sin inriktning i konsten. Pusha för den konst som står hennes hjärta nära. Dessutom har mässorna gett henne lust och inspiration till nya utställningar. Hennes galleri fortsätter att visa nya konstnärer, såväl som kända etablerade.

"När jag var ung räckte det inte att titta på konst. jag ville köpa allt som berörde mig. Idag behövs inte det. Nuförtiden ser jag till att de viktiga konstverken kommer till mig ändå."
– Jeanette Ölund